VINSKI TURIZAM NOVA RAZVOJNA ŠANSA BALKANA: Vino je postalo zaštitni znak Srbije
Četvrti međunarodni sajam vina, hrane, rakije i turizma Vinska vizija Otvorenog Balkana (Wine
Vision by Open Balkan), kao jedan je od najvećih i najznačajnijih vinskih i gastronomskih događaja u
Evropi održava se do 25. novembra na Beogradskom sajmu.
Vinska vizija koju je svečano otvorio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić postaje
centralno mesto susreta profesionalaca i zaljubljenika u vino, predstavlja značajnu razvojnu
šansu za proizvođače širom Balkana jačajući regionalnu saradnju i promociju vinske kulture.
U okviru međunarodnog nadmetanja proglašeno je 12 najboljih kategorija vina kojima su
dodeljene zlatne, srebrne, bronzane i platinaste medalje, od kojih šest potiču iz Srbije. Osim
vina predstavljeni su rezultati i takmičenja Rakija Trophy, a uručenju nagrada najboljima
prisustvovao je član veća Gradske opštine Savski venac, Stefan Knežević.
Kao rezultat inicijative Otvoreni Balkan, koja povezuje Srbiju, Severnu Makedoniju i Albaniju,
manifestacija je okupila oko 600 domaćih i stranih izlagača iz 34 zemlje koji predstavljaju
vina, destilate, delikatesnu hranu i turističku ponudu iz Srbije, regiona i regija sa svih
kontinenata. Na ovogodišnjem sajmu učestvuju čak 63 vinarije iz Italije kao druge najveće
vinarske zemlje na svetu, a pored njih učestvuju i vinari iz Portugalije, Španije i ostalih
zemalja.
Tokom sajma organizuju se i niz edukacija, radionica, master-klasova, takmičenja i panel-
diskusija, poslovni sastanci na B2B novoj digitalnoj platformi koja omogućava direktno
povezivanje proizvođača sa tržištima širom sveta, ali i jedinstvene degustacije, uz učešće
brojnih vinskih stručnjaka. U okviru kulinarskog dela sajma održava se i manifestacija Food
Vision, posvećena regionalnoj gastronomiji i ugostiteljstvu.
Za sve posetioce priređen je bogat program promotivnih, multimedijalnih i kulturnih
aktivnosti, sa ciljem predstavljanja ukupne gastronomske i turističke ponude Srbije, kao
atraktivne destinacije za ljubitelje kulturno-istorijskog nasleđa, prirode, aktivnog odmora,
vina, rakija i autentičnih ukusa.