Насловна
20. јул 2023.

„ЧИСТА ЕНЕРГИЈА И ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ ЗА ГРАЂАНЕ У СРБИЈИ“: ОПШТИНА САВСКИ ВЕНАЦ ПОТПИСАЛА УГОВОР О СУФИНАНСИРАЊУ ПРОГРАМА ЕНЕРГЕТСКЕ САНАЦИЈЕ ДОМАЋИНСТАВА

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић уручила је данас уговоре о суфинансирању програма енергетске санације породичних кућа и станова  у 131 локалној самоуправи, а испред ГО Савски венац уговор је потписао председник Скупштине Страхиња Кукић.

-У оквиру пројекта "Чиста енергија и енергетска ефикасност за грађане у Србији", Министарство ће за ове субвенције издвојити једну милијарду, а општине односно локалне самоуправе 800 милиона динара- навела је министарка Ђедовић.

-Енергетска ефикасност се тиче свих нас, не само државе и Владе, већ свих вас јединица локалних самоуправа, општина, градова, индустрије, привреде малих и великих предузећа. Овај конкурс спроводимо трећу годину заредом, а први пут на овом јавном позиву грађани могу да добију и до 65 одсто субвенције ако се пријаве за више од једне мере- рекла је Ђедовић нагласивши да ова помоћ грађанима да замене врата, прозоре, поставе изолацију, уграде ефикасне котлове и поставе соларне панеле, представља заједнички рад на енергетској транзицији.

Председник Скупштине ГО Савски венац Страхиња Кукић истакао је да већ други пут општина Савски венац учествује у овом великом пројекту са циљем  да помогне грађанима и домаћинствима у смањењу потрошње електричне и топлотне енергије.

-Ово је значајан пројекат и веома важан корак и за локалну самоуправу и за државу и директна корист и уштеда за грађане, јер ће омогућити да се смањи потрошња топлотне енергије као и рачуни крајњих корисника. Циљ програма је  суфинасирање замене дотрајале столарије за домаћинства на територији општине. Сам начин споровођења програма енергетске санације на територији ГО Савски венац биће путем Јавног Конкурса на који ће грађани моћи да се пријаве -изјавио је Кукић.