ЕНЕРГЕТСКО УНАПРЕЂЕЊЕ ДОМАЋИНСТАВА: ПОСЕТА ПОРОДИЦАМА КОЈЕ СУ ЗАМЕНИЛЕ СТОЛАРИЈУ
19. мар 2024.

ЕНЕРГЕТСКО УНАПРЕЂЕЊЕ ДОМАЋИНСТАВА: ПОСЕТА ПОРОДИЦАМА КОЈЕ СУ ЗАМЕНИЛЕ СТОЛАРИЈУ

Председник Градске општине Савски венац Милош Видовић посетио је, заједно са министарком рударства и енергетике Дубравком Ђедовић Хандановић, породице Цветојевић и Милошевић које су добиле субвенције за замену столарије у породичним кућама и становима.

Председник Видовић се захвалио Министарству рударства и енергетике и ресорној министарки на доброј сарадњи и подршци у спровођењу мера енергетске ефикасности на Савском венцу.

-Улагање у побољшање енергетских карактеристика стамбених објеката доприноси смањењу потрошње енергије, а самим тим и уштедама у кућном буџету. Драго ми је што је интересовање наших грађана за субвенције из године у годину све веће. Грађани и у наредном периоду могу да рачунају на овај вид подршке и зато их позивам да и убудуће прате јавне конкурсе које расписује општинa и искористе субвенције да унапреде енергетску ефикасност у својим кућама и становима - рекао је председник општине.

Министарка Ђедовић Хандановић је навела да је четири пута више домаћинстава на општини Савски венац добило субвенције за спровођење мера енергетске ефикасности у односу на 2022. годину.

-Посетила сам две породице које су добиле субвенције у износу од 50% вредности радова за замену столарије, која је реализована за неколико месеци од дана конкурисања. Уједно, четири пута више домаћинстава на овој општини је у последњем јавном позиву добило бесповратна средства државе и општине за енергетску санацију у односу на 2022. годину и планирамо да тај тренд наставимо. Енергетско унапређење кућа и станова, замена столарије на пример, осим што повећава комфор живљења, штеди од 25 до 30 одсто топлотне енергије за грејање и може да смањи значајно рачуне - рекла је министарка.

Ђедовић Хандановић је навела да су Министарство рударства и енергетике и општина Савски венац у последњем јавном позиву определили три пута више средстава за субвенције за мере енергетске санације и да очекује да током пролећа буду расписани јавни позиви, током којих ће још 10.000 домаћинстава широм земље добити бесповратна средства од 50 до 65 одсто вредности улагања за енергетско унапређење домаћинстава.