Насловна - 23.04.2024.
23. апр 2024.

НЕТАЧНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ ДА ЋЕ СЕ ОШ „СТЕФАН НЕМАЊА“ РУШИТИ

Председник Градске општине Савски венац Милош Видовић, министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић и члан Привременог органа Града Београда Никола Никодијевић, обишли су данас Основну школу „Стефан Немања” на Сењаку и том приликом демантовали да је планирано рушење или уступање дела објекта и дворишта ове образовне установе другој приватној, о чему су поједини медији извештавали.

Председник општине Милош Видовић показао је медијима документ Комисије за планове Града Београда у којем су, на основу претходног упита, чланови једногласно одлучили да на овом подручју није могуће планирати површине остале намене које би угрозиле постојећу основну школу. Исто важи и са простором у објекту где је у будућности једино могуће планирати евентуално проширење саме школе, у складу са развојним планом. Приоритет на овом подручју мора бити постојећа функција школе и стварање планског оквира за њено проширење у оквиру површина јавне намене. Такође, није могуће мењати односе јавних намена који подразумевају зелене површине и друге јавне намене дефинисане важећим регулационим планом.

– Потпуно је јасно и недвосмислено – нити је овде било у плану, нити ће бити затварања, рушења или исељавања школе – рекао је Видовић и поручио грађанима Савског венца да не наседају на овакве и сличне неистините информације.

Он је додао да је у последњих неколико година из буџета општине уложено 14,5 милиона динара у реновирање просторија ОШ „Стефан Немања“, подсетивши да је решен и вишедеценијски проблем са грејањем у школи која је 2019. године прикључена на даљински систем грејања.

Министарка Славица Ђукић Дејановић истакла је да је разлог данашње посете да истина дође до деце и родитеља.

– Школу похађа 435 малишана, заиста је лепа и у њу Град улаже и улагаће. Школа их уводи у живот у смислу да образовање и васпитање буду мото за њихову будућност. Потпуна је неистина да неко планира да школу руши, уступи, прода или било шта друго. У њу се улаже из једног јединог разлога, а то је да услови буду бољи. Зато смо изненађени инсинуацијама које могу бити злонамерне или из неразумевања – казала је министарка Ђукић Дејановић.

Члан Привременог органа Града Београда Никола Никодијевић је подсетио да град континуирано улаже у образовни систем, у складу са својим законским овлашћењима и могућностима, те да су апсолутно нетачне и непроверене информације о рушењу ове основне школе које су узнемириле родитеље и децу која је похађају.

– Град је претходних година много уложио у ову школу. Урађена је нова фискултурна сала по захтеву школе, такође замењен је стари котао на мазут, који је био проблем не само за децу, већ и за читаву околину. Сада се ова школа греје на природни гас. У плану је наставак улагања у ову образовну установу, која се налази у једном од најлепших делова града, а пре свега у изградњу спортског игралишта и озелењавање дворишта. Апсолутно су нетачне информације које су се појавиле у медијима и које су узнемириле јавност о рушењу школе, тако да деца и родитељи немају разлога за бригу. Није нам намера да срушимо ниједну школу у Београду. Напротив, имамо у плану изградњу нових основних и средњих школа, као и реконструкцију постојећих. Град континуирано улаже у образовни систем, а подсетићу да је од јуче почела и пријава за 20.000 динара по сваком детету основног и средњошколског узраста за куповину уџбеника. Ту бих додао и ваучере, које смо доделили свој деци до 19 година, као и зимске и летње програме које смо увели за основце и средњошколце – рекао је Никодијевић.