СВЕЧАНО ОТВОРЕН ОБНОВЉЕНИ "МУЗЕЈ МЛАДОСТИ"
09. Nov 2023.

СВЕЧАНО ОТВОРЕН ОБНОВЉЕНИ "МУЗЕЈ МЛАДОСТИ"

Ново рухо Музеја 25. мај угледало светлост дана

Поводом завршетка последње фазе радова на згради Музеја 25. мај, одржан је мултимедијални догађај „Обнова 2.0“ који су званично отворили директорка Музеја Југославије Неда Кнежевић и потпредседница Владе РС и министарка културе Маја Гојковић, а свечаности је присуствовао и  председник општине Савски венац Милош Видовић.

На згради музеја пројектована је анимација и покретна графика који су настали коришћењем грађе Музеја Југославије са идејом да се представи архитектонска, културна, друштвено-историјска, споменичка и уметничка вредност здања и сугерише окренутост будућности, а музејска зграда „уз помоћ анимације и дословно оживи“.

У уводном обраћању истакнуто је да је сачуван оригинални изглед музеја уз иновативна решења која још лепше красе дело Михаила Мике Јанковића.

Министарка културе Маја Гојковић је изразила задовољство због завршетка великог пројекта - реконструкције Музеја Југославије, једне од најпосећенијих и најактивнијих музејских кућа у нашој земљи и региону и указала да је он међу првим наменски изграђеним музејима у Србији.

Музеј 25. мај, који је некада био место одакле се обраћало првенствено младима, временом је постао експонат по себи уз јединствен траг историјиских збивања који садржи многобројна блага наше новије прошлости.

На догађају су биле присутне и личности из културног и јавног живота.